Na púti v Ľutine očakávajú cez víkend tisíce veriacich

18.08.2010 Sabinov

Prešov 18. augusta (TASR) – Tisícky veriacich očakávajú počas nadchádzajúceho víkendu (21. -22.8. ) na archieparchiálnej odpustovej slávnosti v obci Ľutina v okrese Sabinov.
Duchovné stretnutie veriacich každoročne organizuje Gréckokatolícky arcibiskupský úrad v Prešove (GKAÚ) spolu s tamojším farským úradom a je venované sviatku Nanebovzatia Presvätej Bohorodičky.
Ako dnes informoval TASR riaditeľ GKAÚ Ľubomír Petrík, hlavným celebrantom nedeľnej archijerejskej svätej liturgie, ktorou celá púť vyvrcholí, bude prešovský arcibiskup a metropolita Ján Babjak. Slávnostnú homíliu prednesie vladyka Juraj Džudžar, exarcha Srbska a Čiernej Hory.
\"Kardinál Bernard Francis Law, arcikňaz pápežskej Baziliky Santa Maria Maggiore v Ríme na púti prečíta dekrét o ustanovení puta duchovného príbuzenstva medzi touto bazilikou a pútnickým miestom v Ľutine, \" uviedol Petrík. Dodal, že hlavnú svätú liturgiu budú koncelebrovať viacerí ďalší biskupi zo Slovenska a zahraničia.
Program púte na Mariánskej hore sa začína v sobotu o 15. h posvätením vody, následne bude pokračovať podujatiami pre najmenších a o 20.30 h hudobným predstavením Evanjelium o Márii. V Bazilike minor sa program začína o 16. h Akatistom a o dve hodiny neskôr pokračuje archijerejskou svätou liturgiou. Večer sa uskutoční aj tradičná Krížová cesta pre mladých a polnočná bohoslužba.
Ďalšie bohoslužby sa začínajú v bazilike v nedeľu o 6.00 a 7.30 h. Po nich sa liturgický sprievod presunie na Mariánsku horu, kde o 10. h odpustová slávnosť vyvrcholí slávnostnou archijerejskou svätou liturgiou.
V správe o ľutinskom zjavení sa spomína, že 19. augusta 1851 sa miestnej obyvateľke Zuzane Feketeovej zjavil sv. Mikuláš. Po opakovaných zjaveniach postavili na Ľutinskej hore kríž. V roku 1988 Boží služobník Ján Pavol II. vyhlásil ľutinský gréckokatolícky farský Chrám Zosnutia Presvätej Bohorodičky za Baziliku minor. Je to jediná gréckokatolícka bazilika na Slovensku.
 

Vyberte región